özçakmak mühendislik elektrik proje taahhüt vinç enerji inşaat nakliyat enerji nakil hattı kastamonu özçakmak mühendislik elektrik proje taahhüt vinç enerji inşaat nakliyat enerji nakil hattı kastamonu özçakmak mühendislik elektrik proje taahhüt vinç enerji inşaat nakliyat enerji nakil hattı kastamonu

Birçok endüstriyel tesis ve binanın yanı sıra büyük konut uygulamalarının da olduğu projelere imza atan proje departmanı, bilgisayar ortamında hazırlamış olduğu konut , hastane, fabrika, iş merkezi vs. projeleriyle taahhüt grubumuzun temel güç kaynaklarındandır.

Faaliyet Konuları ;
Proje ; İşverenlerimiz ile proje ve maliyetinin çıkarılması ile işin hangi şartlarda yapılacağının belirlenerek taahhüt edilmesi.
Elektrik Alt Yapısı ; Fabrika, okul, bina, site gibi yerlerin elektrik altyapılarının projelendirilmesi ve faaliyetlerinin kontrol edilmesi.
Fabrika İçi Tesisat Projeleri Ve Faaliyetleri; Fabrikaların iç tesisatlarının projelendirilmesi ve ihale dosyasının hazırlanması.
Danışmanlık ; Kurumların elektrik dağıtım kurumları ile münasebetlerinde Orta Gerilim tesisatları,Trafo sisteminden elektrik panosuna sorumlu danışmanlık yapılması.
İşletme Sorumluluğu; Sorumluluk dahilindeki işletmelerin her ay sayaçlarının okunması ve bunların doğru olup olmadıklarının kontrol edilmesi, kompanzasyon sisteminin kontrol edilmesi ve gerekli uyarıların zamanında iş yerine bildirilmesi ile ilgili çalışmalar.

Fabrika, iş merkezi vs. projeleriyle taahhüt grubumuzun temel güç kaynaklarındandır.

  • Çok Katlı İş Merkezleri,
  • Yönetim Binaları,
  • Oteller,
  • Sağlık Kuruluşları,
  • Eğitim Kurumları,
  • Çeşitli Banka Genel Müdürlük Binaları ve Banka Şubeleri,
  • Fabrika ve Endüstriyel Tesisler,
  • Akıllı Binalar,
  • Villa ve Yalılar,
  • Orta Gerilim ve Şalt Tesisleri ile Trafo Merkezleri,
  • Alçak Gerilim Dağıtımı ve Panoları,
  • Topraklama ve Yıldırımdan Korunma Sistemleri,
  • Kablo Kanallarından Alçak Gerilim ve Zayıf Akım Sistemlerinin İletimi,
  • Aydınlatma ve Aydınlatma Otomasyonu,
  • Akıllı Ev ve Akıllı Bina Otamasyonu,
  • Diesel Jenaratör ve Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS) sistemleri,
  • Zayıf Akım Sistemleri,
  • Telefon ve Data Sistemleri,
  • Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri,
  • Güvenlik ve Hırsız Alarm Sistemleri,
  • Güvenlik Kamera Sistemleri (CCTV),
  • Uydu Anten TV Sistemleri,
  • Görüntülü İnterkom Sistemleri,
  • Seslendirme ve Acil Anons Sistemleri,
  • Kartlı Geçiş Kontrol Takip Sistemleri,
  • Merkezi Saat Sistemleri,
  • Hemşire Çağrı Sistemleri,

Kompanzasyon Nedir?
Akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif yüklerin sıfıra yaklaştırılmasıdır.

Kompanzasyonun Yasal Gereklilikleri İçin Tıklayınız

Kompanzasyonun Önemi
Günümüzde bütün ülkeler, yer üstü ve yer altı enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanma yollarını araştırmaktadır. Bugün tüm insanlığın en zorlu ihtiyaç maddesi hâline gelen elektrik enerjisi yaygınolarak üretilmektedir. Üretilen enerjinin ekonomik olması için santralden en küçük alıcıyakadar dağıtımında en az kayıpla taşımanın yolları ve hesapları yapılmaktadır. Dünyamızda elektrik enerjisine ihtiyacın sürekli artması, enerji üretimininpahalılaşması, taşınan enerjinin ucuz ve hakiki iş gören aktif enerji olmasını zorunlukılmaktadır. Bilindiği gibi şebekeye bağlı bir alıcı; eğer bir motor, bir transformatör, bir floresanlamba ise bunlar manyetik alanlarının temini için bağlı oldukları şebekeden bir reaktif akım çeker. Santralde üretilen bir enerji, aktif ve reaktif akım adı altında en küçük alıcıya kadarberaberce almakta, iş yapmayan, motorda manyetik alan elde etmeye yarayan reaktif akım,havai hatlarda, trafoda, tablo, şalterler ve kabloda gereksiz kayıplar meydana getirmektedir. Bu kayıplar yok edilirse trafo daha fazla alıcıyı besleyecek kapasiteye sahip olacak,devre açıcı kapayıcı şalterler, lüzumsuz yere büyük seçilmeyecek, tesiste kullanılan kablokesiti küçülecektir. Bunun sonucu daha az yatırımla fabrika ve atölyeye enerji verme imkânı elde edilecektir. Elektrik işletmesi tarafından uygulanan tarifeler yönünden de her dönem daha az elektrik enerjisi ödemesi yapılacaktır. Görüldüğü gibi daha ilk bakışta reaktif akımın santralden alıcıya kadar taşınması,büyük ekonomik kayıp olarak görünmektedir. İşte bu reaktif enerjinin santral yerine, motora en yakın bir yerden kondansatör tesisleri veya aşırı uyartımlı senkron motorlar ile azaltılmasıve böylece tesisin aynı işi, daha az akımla karşılaması mümkündür. Tesiste harcanan reaktif enerjinin azaltılması amacı ile yapılan kondansatör veya senkron motor tesislere kompansatör, bu işlemin yapıldığı tesislere de kompanze edilmiş tesisler, kısaca kompanzasyon denir. Reaktif güç kompanzasyonu için senkron motor yerine daha ekonomik olan kondansatörler kullanılır.

1.2. Düşük Güç Kat Sayısının Sakıncaları
Bilindiği gibi alternatif akım, aktif ve reaktif bileşenlerden meydana gelmektedir. Aktif bileşen motorlarda mekanik gücü, ısıtıcılarda sıcaklığı, lambalarda ise aydınlatmagücünü meydana getirir. Reaktif bileşen ise bobinli (manyetik) alıcılarda manyetik akınınmeydana gelmesi için harcanır. Aktif akımın meydana getirdiği güce aktif (wattlı) güç, reaktif akımın meydan agetirdiği güce reaktif (kör) güç ve bu güçlerin bileşkesine (vektöriyel toplamına) ise görünür (zahiri) güç denir.
Aktif güç: P = U . I . cosφ..........................(W)
Reaktif güç: Q = U . I . sinφ...........................(VAR)
Görünür güç: S = U . I . ..................................(VA)Elde edilir. (Formüller bir faz içindir.)
Güçler arasındaki ilişkiyi formül ile açıklarsak ; S: kök(P2+S2)
Güç vektöründeki aktif güç (P) ile görünür güç (S) arasındaki açının cosinüsüne güç katsayısı (cosφ) denir.
Reaktif güç (Q) ne kadar büyük olursa cosφ küçük, dolayısıyla görünür güç (S)’ de büyük olur.
Bu da şebekeden daha fazla güç çekmek yani akım çekmek demektir.İşte reaktif gücün azaltılıp güç kat sayısı (cosφ)’nın yükseltilmesi işlemine kompanzasyon (güç kat sayısını düzeltme) denir.Reaktif gücün de iki bileşeni vardır. Bunlar: Manyetik alanın oluşumu için bobinlerin harcadığı endüktif reaktif güç (QL) ve kapasitif reaktif güç (QC)’ tür. Reaktif gücün bu bileşenleri vektöriyel olarak birbirinintam tersi yöndedir.Toplam reaktif güç Q = QL–QC veya Q = QC – QL şeklinde hesaplanır. QC’ nin QL’den büyük olması cosφ ’ nin kapasitif özellikte olması , QL’ nin QC ’ den büyük olması ise cosφ ’ nin endüktif özellikte olması demektir. Güç kat sayısını düzeltmek için devreye endüktif reaktif gücün zıttı olan kapasitif reaktif yük eklenir. Yani devreye kondansatörler bağlanır.

Kompanzasyonun Yararları
Güç kat sayısının düzeltilmesi hem elektrik enerjisini üretenler hem de tüketenlerbakımından çok faydalıdır. Bu nedenle kompanzasyon sisteminin orta ve büyük boyişletmelerde, işletme sahibi tarafından yapılması zorunlu hâle getirilmiştir.Kompanzasyonyapılan tesiste elde edilen avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

Üretici Yönünden
Ø İletkenler daha az akım taşıyacağından ince kesitte seçilir.
Ø Aynı iletim hattından daha fazla aktif enerji iletileceğinden üretim, iletim vedağıtım tesislerinde kapasite - verim yükselir.
Ø Enerjinin üretim ve satış maliyeti azalır.
Ø Alternatör ve transformatörlerin gücü daha küçük tutulur.
Ø Dağıtım hatlarında kayıplar ve gerilim düşümü azalır.

1.3.2. Tüketici Yönünden
Ø İletkenler daha ince kesitte seçilir.
Ø Besleme transformatörü, kumanda, kontrol ve koruma elemanları daha küçükdeğerlerde seçilir.
Ø Besleme transformatörünün ve tesisin kapasitesi ile verimi yükselir.
Ø Kayıplar ve gerilim düşümü azalır.
Ø Şebekeden daha az reaktif enerji çekilir.
Ø Harcanan enerji azalacağından enerji ücreti de azalır.

Elektrifikasyon nedir?
“Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi ve dağıtılması işlemlerine denir.”

Bir yerleşim yerinin elektrifikasyonu yapılırken trafo gücü nasıl belirlenir?

“Önce şebekeden akım çeken tüm elemanların güçleri (motor,priz,aydınlatma) tolanır ve kurulu güç bulunur. Talep Katsayısı=Maksimum Güç/Kurulu Güç ‘ten talep katsayısı bulunur. Trafo Gücü=(Kurulu Güç*Talep Katsayısı)/CosQ (cosQ=0.8 sbt) ifadesinden çekilerek bulunur.